Хляб с квас - възраждане на една традиция.
-
- Kафенце
- Мнения: 27
- Регистриран на: Юни 12, '20, 14:16
- Местоположение: гр.Кричим, обл.Пловдив
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Ами то целта, честно казано, е да култивираш дрождите по люспите.
Всичко друго е импровизация и на кой кактото му е удобно.
Всичко друго е импровизация и на кой кактото му е удобно.
-
- Kафенце
- Мнения: 27
- Регистриран на: Юни 12, '20, 14:16
- Местоположение: гр.Кричим, обл.Пловдив
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Говорим само за прихващане, а не за перманентно присъствие на гроздови зърна в кваса. Не че би ило проблем.
- kim
- Наркоман
- Мнения: 13547
- Регистриран на: Авг 23, '12, 15:40
- Дал благодарност: 181 пъти
- Получил благодарност: 288 пъти
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Само това ли съдържа кваса и в хладилник ли се съхранява през тази седмица?Цветомир Стоянов написа: ↑Юни 18, '20, 13:30 Зрънцата директно ги смачкваш вътре( в стария квас или в нов и по двата начина стана), немити и ако може не пръскани с химия => Слагаш си брашно и вода, аз поддържам 1:1 => Една седмица си го гледаш животинчето докато почне хубаво да си бухва =>
Ти не си капка в океана. Ти си целият океан, в една капка.
Rumi
– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
Rumi
– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
-
- Kафенце
- Мнения: 27
- Регистриран на: Юни 12, '20, 14:16
- Местоположение: гр.Кричим, обл.Пловдив
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Здрасти Ким,
На стайна температура трябва да е докато се прихване. При мен стои на плота в кухнята В хладилник се държи ако ще го "приспиваш" т.е няма да правиш с него хляб известно време. Аз, тъй като ,правя хляб един път в седмицата до предния ден си го държа приспан.
Ето снимки от таз седмичния хляб.
Рецепта:
Хидратация 72%
180гр. Пълнозърнесто брашно 100% ТИП 1850
150 гр. Типово брашно ТИП 1150
30гр. Бяло брашно ТИП 500
50-60гр. Квас хидратация 100%
Сол 7-8гр. ( тука е по вкус, но да се има предвид, че солта е инхибитор за растежанза дрождите т.е увеличение => забавяне на ферментацията)
250гр. Вода
След 5ч. на около 24-25 Градуса:
Съд за оформяне:
След оформяне:
След 10ч. ретарадиця в хладилника. Вижда се как е изпълнило формата до горе:
И след изпичане:
На стайна температура трябва да е докато се прихване. При мен стои на плота в кухнята В хладилник се държи ако ще го "приспиваш" т.е няма да правиш с него хляб известно време. Аз, тъй като ,правя хляб един път в седмицата до предния ден си го държа приспан.
Ето снимки от таз седмичния хляб.
Рецепта:
Хидратация 72%
180гр. Пълнозърнесто брашно 100% ТИП 1850
150 гр. Типово брашно ТИП 1150
30гр. Бяло брашно ТИП 500
50-60гр. Квас хидратация 100%
Сол 7-8гр. ( тука е по вкус, но да се има предвид, че солта е инхибитор за растежанза дрождите т.е увеличение => забавяне на ферментацията)
250гр. Вода
След 5ч. на около 24-25 Градуса:
Съд за оформяне:
След оформяне:
След 10ч. ретарадиця в хладилника. Вижда се как е изпълнило формата до горе:
И след изпичане:
- johnstalker
- Наркоман
- Мнения: 11923
- Регистриран на: Дек 19, '09, 23:08
- Местоположение: Троян, България, Европа, Земя
- Дал благодарност: 203 пъти
- Получил благодарност: 354 пъти
- Обратна връзка:
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Виждам, че не сте квасили и месили скоро. Изчетох темата и реших да започна тестовете с една от млечните "рецепти" от първите страници, щото нямам кефир под ръка.
-
- Кафе машина
- Мнения: 4918
- Регистриран на: Сеп 20, '10, 22:22
- Дал благодарност: 389 пъти
- Получил благодарност: 321 пъти
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Успех, Джони!
Всичко, споменато в тази тема става вкусно, аз от година-две не съм правила хляб с квас, може би е време да започна отново, сух квас имам в хладилника.
Всичко, споменато в тази тема става вкусно, аз от година-две не съм правила хляб с квас, може би е време да започна отново, сух квас имам в хладилника.
-
- Кафе машина
- Мнения: 4918
- Регистриран на: Сеп 20, '10, 22:22
- Дал благодарност: 389 пъти
- Получил благодарност: 321 пъти
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Джони, успя ли с квасения хляб?
И понеже вчера си поръчах хлебопекарна , има ли някой, прави хляб с квас в машина, ще ми се да подновя правенето на такъв хляб.
И понеже вчера си поръчах хлебопекарна , има ли някой, прави хляб с квас в машина, ще ми се да подновя правенето на такъв хляб.
-
- Кана кафе
- Мнения: 548
- Регистриран на: Дек 22, '09, 19:59
- Местоположение: Силистра
- Дал благодарност: 125 пъти
- Получил благодарност: 128 пъти
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
И аз отдавна съм навита за хляб с квас, но се притеснявам, че с летните градински ангажименти няма да ми стига времето, а и силите. Ще видим, може да ме навиете да не чакам до зимата.....ако някой още прави, де...
-
- Кафе машина
- Мнения: 4918
- Регистриран на: Сеп 20, '10, 22:22
- Дал благодарност: 389 пъти
- Получил благодарност: 321 пъти
Re: Хляб с квас - възраждане на една традиция.
Това с времето е всеобщ проблем май.
Наканила съм се и аз да си активирам квас и да пробвам с хлебопекарната, само да се прибера, че поредна седмица липсвам от къщи. (За това колко трева ще намеря в двора не ми се и мисли...)
Наканила съм се и аз да си активирам квас и да пробвам с хлебопекарната, само да се прибера, че поредна седмица липсвам от къщи. (За това колко трева ще намеря в двора не ми се и мисли...)